Za Valentinovo i na putovanje na tri rata. Ili bombonijera u obliku srca

 


 

Pred vratima je Valentinovo, a trgovci ističu da se zaljubljenima najteže othrvati porivu da obraduju voljenu osobu. Koliko god se u krizi oprezno poseže u novčanik, uoči 14. veljače i na Dan zaljubljenih mnogi će i planski i nasumce potrošiti na ruže, bombonijere, parfeme, prigodno donje rublje, poklon-masaže, putovanja...

Bolje prije krize

– Pripremili smo darove za svačiji džep. Imamo sitnica već od 25 kuna, pa do tristotinjak kuna. Da, računamo s povećanom prodajom, kao i kad su posrijedi slične prigode poput Božića, Nove godine, Uskrsa... – potvrđuje Ana Lozica iz Lusha, čiji izlozi već danima mame poglede valentinovskim crvenilom.

No priznaje A. Lozica, potrošačka groznica hrvatske građane ipak ne trese kao prije krize. I u Krašu, u kojem završavaju prigodničarsko urešavanje izloga, vjeruju da kupaca neće nedostajati.

Putovanja na rate

– Znak pažnje za Valentinovo ne mora biti velik izdatak. Bombonijere u obliku srca, recimo, imamo već za 19, 20 kuna – kažu u Krašu.

Uvijek, međutim, ima onih kojima cijena nije bitna pa se ni u trgovinama s odjećom i kozmetikom ne boje za kupce kojima nije mnogo dati petstotinjak kuna za komplet ženskog rublja, sedamstotinjak kuna za parfem ili slično. One, pak, koji bez problema izbroje i po nekoliko tisuća kuna za ekskluzivan komad garderobe ili torbu ipak se broji na prste.

U putničkim agencijama, recimo, kazuju da se svako iole skuplje putovanje plaća na rate. I to na najmanje tri, a kad svota premaši koju tisuću kuna, broj rata raste na šest i više. Kako bilo, na najdostupniji Jadran na tri se dana za Valentinovo može već za šestotinjak kuna po osobi, ali, kažu agenti, kapaju i rezervacije za skuplja inozemna putovanja.